Aanmelden nieuwsbrief
  • Home
  • Nieuws
  • 'Herpositionering bedrijven positief voor overnamemarkt'

'Herpositionering bedrijven positief voor overnamemarkt'

‘Kansen genoeg in de overnamewereld, vooral in het MKB. De herpositionering van bedrijven door Corona heeft naar mijn mening een positief effect op de overnamemarkt,’ aldus overnameadviseur Steven Corijn van CompanyCure Bedrijfsovername BV.

De wereld is veranderd door corona en diverse branches zijn echt aangetast. Corona heeft een schokeffect in de ondernemerswereld opgeleverd. Met een dimensie en combinatie van verfrissing, verwarring, realisme, overlevingsdrang maar ook inspiratie om nieuwe kansen te ontplooien, is er een nieuwe werkelijkheid ontstaan die per branche en bedrijf afhankelijk kansen oplevert.

 ‘Het virus blijft in onze wereld. Laat de vaccins maar komen. Dan komt er automatisch meer én beter perspectief. De overheid in ons land heeft haar rol gepakt om bedrijven te helpen, maar dat kan natuurlijk niet blijven duren. Het is nu méér dan ooit tijd om plannen te maken met Corona in het achterhoofd. Een nieuwe, intelligente lockdown ligt op de loer. Hoe ga je hier mee om. Dát is de kernvraag voor ieder bedrijf’, aldus een enthousiaste Corijn.

Foto: overnameadviseur Corijn (2e persoon rechts) tijdens de dealmaking van de verkoop van Rijnmond Milieu aan Remondis (pré-corona)

‘Het kan een diversiteit aan redenen hebben waarom bedrijven juist meer of minder draaien. Je ziet in het algemeen bedrijven voorzichtig zijn. Ook met investeringen. Veel tijdelijke contracten van personeel worden niet verlengd. Aan de andere kant zijn er ook voldoende bedrijven die gewoon goed draaien. En juist méér personeel nodig hebben. Lockdowns bijvoorbeeld kunnen wel weer effect hebben op bijvoorbeeld de export en import van handel. Of politieke situaties beïnvloeden leveringen van en aan bedrijven in landen. Wij zien op dit moment in het algemeen dat vele bedrijven zich inmiddels opnieuw gepositioneerd hebben. En dit beïnvloedt de overnamemarkt in positieve zin. En zo wil ik er ook naar kijken’, aldus Corijn die samen met zijn compagnon Eric Valk voornamelijk opereert in de facilitaire & financiële branche.

Met de Corona Business Scan bepalen de overnameadviseurs wat de invloed is voor nu en de komende tijd op de specifieke bedrijfssituatie in de context van bedrijfsovername. Corijn licht toe: ‘We maken allerlei situaties mee in onze overnamepraktijk. Verkooptrajecten komen weer op gang, strategische kopers zijn op zoek naar parels, zakelijke partners van bedrijven ruziën er op los, bedrijfswaarderingen zijn nodig voor diverse situaties van bijvoorbeeld uitkoop en MBI kandidaten worden langzamerhand weer interessant voor ondernemers die willen uitstromen. Kortom, geen moment verveling’.

Ondernemers lijken huiverig om snel over te nemen, maar kansen in de markt laten bedrijven met financiële mogelijkheden niet zo snel liggen. Corijn beaamt dit: ‘Zeker niet als het strategische, toegevoegde waarde oplevert. Bedrijven met een buy- en build strategie zijn zeker voorzichtig, maar gaan nieuwe kansen niet uit de weg. Er is gewoon nog steeds veel geld en vermogen beschikbaar op de markt. Ook private equity bedrijven – in allerlei vormen - blijven zoeken naar parels in de markt. Wel zien we een toename aan faillissementen opkomen, dat zal de komende tijd naar verwachting wel verergeren. Dat is wel het gevolg van de Corona toestand.’

Corijn verwacht tot slot hierbij het marktmechanisme. ‘Faillissementen zijn van alle tijden, zeker wanneer het crisis is. Uiteindelijk veegt het bepaalde straten schoon en wordt veel door de markt opgepikt. Ook goed presterende bedrijven blijven interessant voor strategische kopers. Ze slaan op bepaalde momenten gewoon toe. Ik zie dan ook volop kansen voor MKB-ondernemers die uiteindelijk hun bedrijf willen verkopen.’

Steven Corijn, 29-7-2020

Reageren? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

logo-klCompanycure