Aanmelden nieuwsbrief
  • Home
  • Nieuws
  • Overnamemarkt: de Corona scan is geboren

Overnamemarkt: de Corona scan is geboren

Vorige maand schreef ik een artikel ( http://www.companycure.nl/index.php/nieuws/43-overnamemarkt-nu-even-niet) over de effecten van de Corona situatie op de overnamemarkt. Dit moest allemaal niet te lang duren. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en ik kan u vertellen dat bij vele overnameadviseurs de dealflow is leeggezogen. Ja hoor, uiteraard zijn er hier en daar nog deals in de maak, maar in het algemeen is de onvoorspelbaarheid van het eindstation Corona nog te onzeker. Het stokt de markt voor het moment. Het is even niet anders…

De geboorte van de Corona scan…

De Corona scan is geboren…..Buiten alle bedreigingen om, levert zo’n situatie ook allerlei kansen op. Ook daarover had ik het in voorgaand artikel over dat er toch wel een nieuwe wereld is ontstaan. Allereerst is het merendeel van de dealflow dat nu even in de ijskast geparkeerd staat in het algemeen nog steeds toekomstige dealflow. Wel zal er tegen die tijd een ‘Corona scan’ toegepast worden, waarbij gekeken wordt naar de effecten van de onderhandelingsstatus van partijen. Per individuele situatie zal dit de dealmaking op een bepaalde manier beïnvloeden. Wat in het vat zit, verzuurt niet….

Kansen…

Voor diverse ondernemers die hun bedrijf wensen te verkopen op dit moment kan de huidige situatie ook een kans betekenen. Afhankelijk in welke branche actief, zijn er volop kansen voor gezonde bedrijven die hun business versterkt zien door de Coronasituatie en daardoor hun volumes zien stijgen, nu en in de toekomst. Ook hier kun je een Corona scan op los laten. Ik denk hierbij aan ondernemers die actief zijn in branches zoals de IT, de gezondheidszorg, farmaceutische industrie en specifieke technische productiebedrijven. Markten die potentie hebben en niet omvallen bij dergelijke crisissituaties. Bedrijven die het zwaar hebben, moeten uiteindelijk keuzes maken. Een mogelijkheid is om externe financierders of investeerders te laten toetreden. Voor bedrijven die op klappen staan, kan dit een oplossing bieden.

Bedrijven met veel vet op het bot en die de crisis goed doorstaan, kunnen op zoek zijn naar bestaande bedrijven om over te nemen. Afhankelijk van de situatie, levert dit kansen op. Want ook de ‘normale’ flow aan bedrijven die te koop komt te staan (denk bijv. aan ondernemers die richting pensioen gaan), zou hier en daar wel eens in een stroomversnelling kunnen komen. Daarbij is het bekend dat er op dit moment veel private equity (kapitaal) beschikbaar is op de markt. Investeringsmaatschappijen en/of participatiemaatschappijen blijven op de loer liggen naar in de bodem gezonde bedrijven. Of juist maatschappijen die instappen op het moment van bijna-ondergaan.

Kortom, beste mensen. Volop kansen in de overnamemarkt. Zorg dat je de Corona scan implementeer en zoek en vind nieuwe kansen. Stay healthy en veel succes!

Meer weten over de Corona scan en/of overnamekansen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steven Corijn - CompanyCure Bedrijfsovername BV

Overnameadviseur

logo-klCompanycure