Aanmelden nieuwsbrief

Voorsprong op de bedrijfsovernamemarkt door branchespecialisatie!

De media heeft er deze week bol van gestaan: voor vele ondernemers lijkt dit het gepaste tijdstip........je bedrijf verkopen óf een bedrijf kopen....

Met CompanyCure Bedrijfsovername B.V. zijn compagnons Eric Valk en Steven Corijn zelf al jaren actief in de begeleiding van bedrijfsovernames in het MKB met specialisatie in voornamelijk twee branches. Deze specialisatie levert CompanyCure Bedrijfsovername B.V. een voorsprong op in de bedrijfsovernamemarkt qua kennis en netwerk:

1. Facilitaire branche. Zoals schoonmaak-, catering-, beveiligings-, installatie-, bouw-, en overige onderhoudsbedrijven.

2. Financiele branche. Zoals accountants- en administratiekantoren (i.s.m. partner MaeS en Partners met collega's Onno Jol en Henri Maas).

Bij ons kun je dus terecht voor professionele ondersteuning van alle facetten in het bedrijfsovernameproces, van A tot Z, waaronder het vinden van (ver)kopende partijen en de waardebepaling van bedrijven.

Ook eens vrijblijvend kennis maken met CompanyCure Bedrijfsovername B.V.? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of contact met Steven Corijn (via 06-24457540 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of met Eric Valk (via 06-51789943 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

'Herpositionering bedrijven positief voor overnamemarkt'

‘Kansen genoeg in de overnamewereld, vooral in het MKB. De herpositionering van bedrijven door Corona heeft naar mijn mening een positief effect op de overnamemarkt,’ aldus overnameadviseur Steven Corijn van CompanyCure Bedrijfsovername BV.

De wereld is veranderd door corona en diverse branches zijn echt aangetast. Corona heeft een schokeffect in de ondernemerswereld opgeleverd. Met een dimensie en combinatie van verfrissing, verwarring, realisme, overlevingsdrang maar ook inspiratie om nieuwe kansen te ontplooien, is er een nieuwe werkelijkheid ontstaan die per branche en bedrijf afhankelijk kansen oplevert.

 ‘Het virus blijft in onze wereld. Laat de vaccins maar komen. Dan komt er automatisch meer én beter perspectief. De overheid in ons land heeft haar rol gepakt om bedrijven te helpen, maar dat kan natuurlijk niet blijven duren. Het is nu méér dan ooit tijd om plannen te maken met Corona in het achterhoofd. Een nieuwe, intelligente lockdown ligt op de loer. Hoe ga je hier mee om. Dát is de kernvraag voor ieder bedrijf’, aldus een enthousiaste Corijn.

Foto: overnameadviseur Corijn (2e persoon rechts) tijdens de dealmaking van de verkoop van Rijnmond Milieu aan Remondis (pré-corona)

‘Het kan een diversiteit aan redenen hebben waarom bedrijven juist meer of minder draaien. Je ziet in het algemeen bedrijven voorzichtig zijn. Ook met investeringen. Veel tijdelijke contracten van personeel worden niet verlengd. Aan de andere kant zijn er ook voldoende bedrijven die gewoon goed draaien. En juist méér personeel nodig hebben. Lockdowns bijvoorbeeld kunnen wel weer effect hebben op bijvoorbeeld de export en import van handel. Of politieke situaties beïnvloeden leveringen van en aan bedrijven in landen. Wij zien op dit moment in het algemeen dat vele bedrijven zich inmiddels opnieuw gepositioneerd hebben. En dit beïnvloedt de overnamemarkt in positieve zin. En zo wil ik er ook naar kijken’, aldus Corijn die samen met zijn compagnon Eric Valk voornamelijk opereert in de facilitaire & financiële branche.

Met de Corona Business Scan bepalen de overnameadviseurs wat de invloed is voor nu en de komende tijd op de specifieke bedrijfssituatie in de context van bedrijfsovername. Corijn licht toe: ‘We maken allerlei situaties mee in onze overnamepraktijk. Verkooptrajecten komen weer op gang, strategische kopers zijn op zoek naar parels, zakelijke partners van bedrijven ruziën er op los, bedrijfswaarderingen zijn nodig voor diverse situaties van bijvoorbeeld uitkoop en MBI kandidaten worden langzamerhand weer interessant voor ondernemers die willen uitstromen. Kortom, geen moment verveling’.

Ondernemers lijken huiverig om snel over te nemen, maar kansen in de markt laten bedrijven met financiële mogelijkheden niet zo snel liggen. Corijn beaamt dit: ‘Zeker niet als het strategische, toegevoegde waarde oplevert. Bedrijven met een buy- en build strategie zijn zeker voorzichtig, maar gaan nieuwe kansen niet uit de weg. Er is gewoon nog steeds veel geld en vermogen beschikbaar op de markt. Ook private equity bedrijven – in allerlei vormen - blijven zoeken naar parels in de markt. Wel zien we een toename aan faillissementen opkomen, dat zal de komende tijd naar verwachting wel verergeren. Dat is wel het gevolg van de Corona toestand.’

Corijn verwacht tot slot hierbij het marktmechanisme. ‘Faillissementen zijn van alle tijden, zeker wanneer het crisis is. Uiteindelijk veegt het bepaalde straten schoon en wordt veel door de markt opgepikt. Ook goed presterende bedrijven blijven interessant voor strategische kopers. Ze slaan op bepaalde momenten gewoon toe. Ik zie dan ook volop kansen voor MKB-ondernemers die uiteindelijk hun bedrijf willen verkopen.’

Steven Corijn, 29-7-2020

Reageren? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Overname? ‘Corona-proof is de norm’

‘Het kan allemaal nog lang duren met het Coronavirus. Er is duidelijk nog géén zicht op het einde. Financieel gezien kun je nog wel vet op het bot hebben, maar als jouw businessmodel niet Corona-proof is, dan kun je wellicht beter de stekker eruit trekken en andere wegen bewandelen. Vandaar de Corona Business Scan, die geeft je inzicht. Een soort vendor due diligence met een flinke dot Corona saus eroverheen,’ aldus Steven Corijn, overnameadviseur van CompanyCure Bedrijfsovername BV en tegenwoordig ook MaeS & Partners. Met de Corona Business Scan helpt Corijn ondernemers met bedrijfsovernameplannen die de dupe zijn van de Corona crisis.

 

 

‘Corona-proof' is de norm voor de komende tijd. Zeker ook in de bedrijfsovernamewereld, waar op dit moment de dealmaking sterk verminderd is. Het aanpassen en herinvesteren in je bestaand business model doe je naar mijn mening alleen maar als je in de (middel)lange termijn de overtuiging hebt dat je ontwikkeling en rendement met je bedrijf kunt maken. Ontwikkeling kun je breed zien, maar gezond rendement is nu eenmaal een randvoorwaarde voor gezond ondernemerschap. En meestal ook voor het slagen van overnamedeals. Ondernemers die nu voor de keuze staan om hun business model ‘Corona-proof’ te maken (dus reorganisatie), doen soms tegen beter weten in vergeefse moeite en verspillen veel geld en energie om een business weer rendabel proberen te maken. En dat moet je wel realistisch kunnen inschatten,’ benadrukt Corijn die met zijn jarenlange bedrijfskundige ervaring al vele ondernemers geholpen heeft.

Ook zou dit kansen kunnen opleveren voor de bedrijfsovernamemarkt. Corijn ziet dit wel in: ‘Iedere ondernemer is anders en heeft unieke kwaliteiten. Beschikt over verschillende netwerken en vaardigheden en het zou dus best kunnen dat als je als ondernemer niet meer in staat bent om je bedrijfsvoering rendabel te krijgen op basis van Corona-proofheid, maar dat andere ondernemers dit wel kunnen. Je kunt dan overwegen om toch nog je bedrijf te verkopen, voordat je eventueel failliet gaat. Voorwaarde is dan wel dat er bedrijfsmatige, toegevoegde waarde gecreëerd moet kunnen worden naar de koper toe, want anders heeft het voor de koper meestal geen zin. Hieruit kan dan synergie - en dus financiële en organisatorische voordelen - ontstaan.  Alleen dan is het zinvol.’

De Corona Business Scan helpt ondernemers inzicht te krijgen door scenario schetsing toe te passen. De scan wordt uitgevoerd vanuit verkopersoogpunt. 'Het is een helder 10 stappenplan. De scan heeft als belangrijke eerste stap een insteek richting de ondernemer zelf en zijn persoonlijke situatie. Daar ligt een belangrijke succesfactor. De vervolgstappen bieden inzicht en bepalen eigenlijk de toekomstbestendigheid van het bedrijf. Scenarioschetsing biedt dan uiteindelijk (nieuwe) mogelijkheden,’ geeft Corijn vastberaden aan.

Corijn heeft de Corona Business Scan volledig zelf ontwikkeld en past per individuele situatie maatwerk toe. 'Uiteindelijk is iedere situatie anders en dien je dus hier ook dan per situatie op in te spelen. Zie het dus als een soort vendor due diligence met een flinke dot Corona saus eroverheen. Want uiteindelijk zorgt het virus ervoor dat dit soort scans meer dan noodzakelijk zijn voor de toekomst van MKB bedrijven.'

Meer weten over de Corona Business Scan? Stuur dan een persoonlijke e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Overnamemarkt: de Corona scan is geboren

Vorige maand schreef ik een artikel ( http://www.companycure.nl/index.php/nieuws/43-overnamemarkt-nu-even-niet) over de effecten van de Corona situatie op de overnamemarkt. Dit moest allemaal niet te lang duren. Inmiddels zijn we ruim een maand verder en ik kan u vertellen dat bij vele overnameadviseurs de dealflow is leeggezogen. Ja hoor, uiteraard zijn er hier en daar nog deals in de maak, maar in het algemeen is de onvoorspelbaarheid van het eindstation Corona nog te onzeker. Het stokt de markt voor het moment. Het is even niet anders…

De geboorte van de Corona scan…

De Corona scan is geboren…..Buiten alle bedreigingen om, levert zo’n situatie ook allerlei kansen op. Ook daarover had ik het in voorgaand artikel over dat er toch wel een nieuwe wereld is ontstaan. Allereerst is het merendeel van de dealflow dat nu even in de ijskast geparkeerd staat in het algemeen nog steeds toekomstige dealflow. Wel zal er tegen die tijd een ‘Corona scan’ toegepast worden, waarbij gekeken wordt naar de effecten van de onderhandelingsstatus van partijen. Per individuele situatie zal dit de dealmaking op een bepaalde manier beïnvloeden. Wat in het vat zit, verzuurt niet….

Kansen…

Voor diverse ondernemers die hun bedrijf wensen te verkopen op dit moment kan de huidige situatie ook een kans betekenen. Afhankelijk in welke branche actief, zijn er volop kansen voor gezonde bedrijven die hun business versterkt zien door de Coronasituatie en daardoor hun volumes zien stijgen, nu en in de toekomst. Ook hier kun je een Corona scan op los laten. Ik denk hierbij aan ondernemers die actief zijn in branches zoals de IT, de gezondheidszorg, farmaceutische industrie en specifieke technische productiebedrijven. Markten die potentie hebben en niet omvallen bij dergelijke crisissituaties. Bedrijven die het zwaar hebben, moeten uiteindelijk keuzes maken. Een mogelijkheid is om externe financierders of investeerders te laten toetreden. Voor bedrijven die op klappen staan, kan dit een oplossing bieden.

Bedrijven met veel vet op het bot en die de crisis goed doorstaan, kunnen op zoek zijn naar bestaande bedrijven om over te nemen. Afhankelijk van de situatie, levert dit kansen op. Want ook de ‘normale’ flow aan bedrijven die te koop komt te staan (denk bijv. aan ondernemers die richting pensioen gaan), zou hier en daar wel eens in een stroomversnelling kunnen komen. Daarbij is het bekend dat er op dit moment veel private equity (kapitaal) beschikbaar is op de markt. Investeringsmaatschappijen en/of participatiemaatschappijen blijven op de loer liggen naar in de bodem gezonde bedrijven. Of juist maatschappijen die instappen op het moment van bijna-ondergaan.

Kortom, beste mensen. Volop kansen in de overnamemarkt. Zorg dat je de Corona scan implementeer en zoek en vind nieuwe kansen. Stay healthy en veel succes!

Meer weten over de Corona scan en/of overnamekansen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steven Corijn - CompanyCure Bedrijfsovername BV

Overnameadviseur

Overnamemarkt: nu even niet….

Dat het MKB in de greep is van het Corona virus, zet de bedrijfsovernamemarkt op de rem. Dat is de constatering van overnameadviseur Steven Corijn, eigenaar van CompanyCure Bedrijfsovername. ‘Het effect van het Corona virus is er al, de eerste klappen worden uitgedeeld en de onbeheersbaarheid zorgt voor een domper op de bedrijfsovernamemarkt.’

Kapers op de kust in nieuw speelveld?

‘Wij krijgen veel vragen en sparren veel met ondernemers over de huidige situatie. Het is geen hogere wiskunde om te beseffen dat er economische, zware tijden zijn aangebroken. Voor de één meer dan voor de ander,’ verklaart Corijn die reeds twaalf jaar in de overnamebranche actief is. Eenduidige antwoorden op vraagstukken zijn er nog niet. Corijn hoopt dit wel binnenkort: ‘Als het onderwerp vertrouwen in het spel is, dan ontstaat in het algemeen onzekerheid in de investeringsaanpak van zowel mens als bedrijf. Iedereen hoopt op een snelle beheersbaarheid van het virus. Dat zou enige rust en herstel met zich kunnen meebrengen. Diverse markten zouden zich dan snel kunnen herpakken. Maar of dit reëel is? Als je bedrijf zwaar de dupe is van het Corona-effect, dan zie ik een geplande overname in de ijskast terechtkomen. Aan de andere kant ontstaat, naar verwachting, weer een ander speelveld door de nieuwe wereld die ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan faillissementssituaties. Die kunnen in een ander perspectief komen te staan. Als een bedrijf financieel ten onder gaat, hoeft dat nog niet te betekenen dat de betreffende markt waar het bedrijf in actief is niet voldoende interessant is. Dan zullen er toch weer diverse kapers op de kust zijn. Kan een buitenkansje zijn voor sommige kopers. Strategisch komt alles weer in een ander perspectief te staan.’

Lees meer

logo-klCompanycure